Hossa

Hossa - rauhaa ja luonnon kauneutta upeissa harjumaisemissa

Hossasta tulee Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto. Uuteen kansallispuistoon sisältyvät nykyisen Hossan retkeilyalueen lisäksi retkeilyalueen länsipuolella oleva Moilasenvaara sekä Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, ainutlaatuisen upea kanjonijärvi. Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietetään kesäkuussa 2017.

Hossa on suosittu virkistäytymispaikka. Sen upeat harjumaisemat, puhtaat vesistöt ja helppokulkuinen, mäntymetsäinen maasto sekä hyvin merkityt vaellus- ja hiihtoreitit kutsuvat kulkemaan. Sen lisäksi, että Hossan alueella on satoja kilometrejä retkeiltävää patikoiden, moottorikelkkaillen ja hiihtäen, alue on myös melojan ja kalastajan paratiisi. Monipuoliset melontareitit ja sadat pienet lammet, järvet ja kosket takaavat onnen vaativallekin harrastajalle.

Hossa on myös ikiaikaista kulttuuriseutua. Siitä, millaista ihmisten arkinen aherrus ja elämä Hossan maisemissa tuhansia vuosia sitten oli, saa häivähdyksen Värikallion ja Julma-Ölkyn esihistoriallisista kalliomaalauksista. Poronhoito Hossassa juontaa juurensa 1500-luvulle ja kalastettu näillä seuduilla on aina. Myös niittyladot, tervahaudat, savottakämpät ja uittorakenteet kertovat omia tarinoitaan elämästä Hossan seuduilla.

Hossassa voit yöpyä mökissä, erämaakämpissä, teltassa tai asuntovaunussa. Ateria- ja ohjelmapalveluita järjestetään toiveiden mukaisesti.
nardinsun.eu
Lisätietoja Hossasta: www.hossa.fi ja www.luontoon.fi/hossaHossan vesiretkeilyopas
Hossa valittiin Vuoden 2011 Retkikohteeksi teemalla vesiretkeily. Nimityksen myötä saatu palkintoraha käytettiinkin pääosin uuden vesiretkeilyoppaan tekemiseen.

Vesiretkeilyoppaan avulla kokemattomampikin meloja voi tutustua melontareitteihin. Tarkat reittikuvaukset on laatinut melojakonkari Veli-Matti ”Weltsu” Lehtonen. Reittikuvauksia täydentävät kartat, joista näkyvät retkeilyalueen vesireittien varsilla oleva runsas palveluvarustus. Oppaassa on myös yleisiä ohjeita ja sääntöjä turvalliseen melomiseen liittyen.

Vesiretkeilyopasta saa suomeksi ja englanniksi. Metsähallituksen julkaisemaa opasta myydään mm. Hossan ja Petolan luontokeskuksissa sekä Suomussalmen matkailutoimistossa. Oppaan hinta on 5 euroa.