Kesäaktiviteetit

Huskyohjelmat

Huristele huskymersulla , osallistu huippuhauskalle huskyskootteriajelulle tai patikoi koirakavereiden kanssa. Huskyt eivät lepää kesälläkään – nelijalkaisten ystäviemme seurassa voit touhuta monenmoista myös sulan maan aikana. ”Hosted by huskies” -viikolla pääset osallistumaan myös huskyfarmin arkisiin askareisiin.

Kalastus

Koukussa kalastukseen? Monipuoliset vesistöt täyttävät vaativankin perho- ja koskikalastajan toiveet. Suosituimpien ja saalisvarmimpien listalle kuuluvat koskikalastuspaikoista mm. Kuhmon Pajakkajoen kosket sekä Lentuan- ja Nivankosket . Myös Hossan kirkasvetiset vedet ovat kalastajien keskuudessa maankuuluja. Opastettuihin kalastusretkiin sisältyvät välineet ja eväät.

Uistelun ystäville Kuhmosta löytyy laajoja erämaisia alueita kuten Änättijärvi, Iivantiira, Lentua ja Lammasjärvi, joista kolme viimeksi mainittua ovat perinteisesti kuuluisia taimenvesiä. Suomussalmella uistelemaan voi suunnata vaikka Kiantajärvelle ja Vuokkijärvelle.

Lisätietoja:
www.kalallakainuussa.fi
www.kuhmonkosket.fi

Melonta

Lähde melontaretkelle upeille vesireiteille. Valittavanasi on kymmeniä kilometrejä vaihtelevia melontareittejä niin aloittelijoille kuin kokeneemmallekin melojalle. Jos et ole aiemmin melonut, kannattaa osallistua opastetulle melontaretkelle. Vuokrakalustoa on tarjolla Kuhmossa ja Hossassa.

Hossa on maamme parhaimpia vesiretkeilyalueita, ja se valittiinkin Vuoden 2011 Retkikohteeksi teemalla vesiretkeily. Alueen kirkasvetiset reitit soveltuvat muutaman tunnin retkestä useamman päivän vaellukseen. Reittien varsilla on runsaasti huollettuja taukopaikkoja.

Kuhmossa hienoja melonta-alueita ovat muun muassa Tervareitti Lentuan maisemissa, lukuisat erämaiset pikkujärvet sekä jokireiteistä Jongunjoki ja Kiekin reitti.

Metsästys

Osallistu perinteiseen kanalinnun metsästykseen tai lähde hirvijahtiin upeille metsästysmaille! Ammattitaitoiset oppaat johdattavat sinut ainutlaatuisen metsästyskulttuurin saloihin ja parhaille saalispaikoille. Täyden palvelun metsästysretkillä pitkän jahtipäivän kruunaavat saunan löylyt ja maistuvat ateriat.

Pohjoisen havumetsävyöhykkeen uljaimpia riistaeläimiä ovat hirvi ja metso. Olosuhteista johtuen Suomessa on kehittynyt maailman mittakaavassa ainutlaatuinen metsästysmuoto - haukkuvan koiran käyttö metsästyksessä. Metsästyksen viehätys perustuu metsästäjän, koiran ja saaliin kohtaamiseen erämaassa ja tarjoaa metsästäjille haastavia metsästyselämyksiä.

Metsästystä harrastetaan kestävän käytön periaatteiden mukaisesti, jolloin metsästys mitoitetaan villien riistaeläinkantojen mukaisesti. Suomessa metsästysoikeus perustuu maanomistukseen mutta käytännössä metsästys tapahtuu paikallisissa, kylätasolla järjestäytyneissä metsästysseuroissa. Alueella toimivista metsästysseuroista löytyy taitavia oppaita johdattamaan ainutlaatuisen metsästyskulttuurin saloihin. Oppailla on käytössään pohjoisen vaativissa olosuhteissa harjoitetut käyttökoirat.

KANALINTUMETSÄLLE
Havumetsävyöhykkeellä pystykorvaisen, puuhun haukkuvan lintukoiran käytöllä on pitkät perinteet. Alueen kanalintukannat mahdollistavat valikoivan metsästyksen vielä tänäkin päivänä. Linnun löytäessään koira heläyttää kuuluvan haukun, joka lumoaa linnun puun oksalle. Koira pyrkii pitämään linnun paikoillaan kunnes isäntä ehtii paikalle, käyttäytymisellään koira osoittaa metsästäjälle saaliin sijainnin. Soiden reunapuihin parvina laskeutuvia teeriä voidaan myös metsästää hiipimällä aamuhämärissä suon reunalle passiin. Molemmat linnun metsästystavat vaativat metsästäjältä suurta metsästyksen taitoa ja asennetta.

HIRVI
Suomalainen hirvenmetsästys tapahtuu seuruemetsästyksenä, jolle pysäyttävän ja haukkuvan hirvikoiran merkitys on ratkaiseva. Koira löytää hirven erämaasta ja aloittaa innokkaan haukun, jolloin metsästäjä paikantaa riistan sijainnin ja pääsee lähestymään saaliseläintä. Jännittävän ja taitavan hiipimisen jälkeen metsästäjä voi päästä lähietäisyydeltä ampumaan seisovaan hirveen hyvin tähdätyn laukauksen. Mikäli hirvi karkaa koiran haukusta, on passissa odottavilla mahdollisuus saaliiseen. Hirven ampuminen koiran haukkuun on kokeneellekin metsästäjälle ainutlaatuinen kokemus. Luonnollisesti hirvenmetsästys on mahdollista järjestää myös ajometsästyksenä.

Multiaktiviteetit

Poimi kesän parhaat aktiviteetit samaan pakettiin! Multiaktiviteettiviikon ohjelma koostuu eri aktiviteeteistä, jotka yleensä soveltuvat tasoltaan myös aloittelijoille. Kesäpaketit sisältävät esimerkiksi patikointia, melontaa, pyöräilyä, huskytrekkingiä, kalastusta, marjastusta ja eläintenkatseluretkiä.

Kansainväliset takuulähdöt soveltuvat yksin matkustaville ja ryhmien ohjelmat voidaan räätälöidä keston ja sisällön suhteen täysin toiveiden mukaisesti. Lapsiperheille on tarjolla omia, helppoja ohjelmakokonaisuuksia.

Pyöräily

Hyppää pyörän selkään ja ota ilo irti rauhallisista teistä ja kauniista maalaismaisemista. Avaa aistisi, nauti luonnon tuoksuista ja äänistä, tuulen huminasta… Pyöräily on paitsi hauskaa myös hyvä kuntoilumuoto. Valmis matkapaketti helpottaa retken suunnittelua, kun reitit, majoitukset ja käyntikohteet on valmiiksi mietitty. Opastetulla retkellä pääset nauttimaan myös kansainvälisestä matkaseurasta ja asiantuntevasta opastuksesta.

Omatoimimatkailijoille loistava apuväline on Karttakeskuksen julkaisema GT 5 -pyöräilykartta, jonka avulla pyöräilijä löytää kauniille ja turvallisille reiteille sekä mielenkiintoisten nähtävyyksien äärelle.

REITTIEHDOTUKSIA OMATOIMISILLE PYÖRÄILIJÖILLE:

1. Talvisotaretki 105 km Kuhmo-Jyrkänkoski-Saunajärvi-Kilpelänkangas-Reuhkavaara-Kesseli-Tyrävaara-Kuhmo

1. päivä: ajomatka 55 km, yöpyminen Saunajärvellä 2. päivä: ajomatka 50 km, paluu Kalevalaan 2. Lentuan ympäriajo 76 km Kuhmo-Sumsa-Kattilakoski-Niva-Kuhmo

1. päivä: ajomatka 42 km (n. 17 km hiekkatietä), yöpyminen Niva-talolla, illalla mahdollisuus kalastukseen 2. päivä: ajomatka 34 km, paluu Kuhmoon

Reittien kuvaus: Talvisotaretki ja Lentuan ympäriajo soveltuvat normaalikuntoisille pyöräilijöille. Talvisotareitti kulkee paljolti korpimaisemissa ja tarkoitettu etenkin sotahistoriasta kiinnostuneille. Lentuan ympäriajon varrella päästään nauttimaan vaaramaisemista, erityistesti toisena päivänä kun lähdetään Nivalta Kuhmoon. Reitit ovat pääasiassa hyväkuntoisia asfalttiteitä, tosin tien piennarta ei juuri ole, varsinkaan Niva-Kuhmo -välillä. Molemmilla reiteillä on myös hiekkatieosuuksia. Liikenne on rauhallista.

3. Kajaani – Oulu n. 280 km Reitti kulkee suurimmaksi osaksi vähäliikenteisillä maanteillä, sekä osittain myös hyväkuntoisilla sorateillä Kainuun ja Oulujärven luonnonkauniissa maisemissa ja Pohjanmaan viljelysmaiden halki. Majoitusliikkeitä reitillä on n. 40–60 km välein.

Vaellus

Reppu selkään ja menoksi! Polkuja ja vaellusreittejä risteilee alueella yhteensä satoja kilometrejä. Valitse kuntoosi ja aikatauluusi sopivin reitti tai osallistu opastetulle retkelle, joita on tarjolla parin tunnin patikoinneista aina viikon mittaisiin vaelluksiin saakka. Opastetulla ja huolletulla vaellusviikolla matkatavarat kulkevat autokyydillä majapaikasta toiseen, joten pääset taittamaan matkaa vain pienen päivärepun kanssa. Koirien ystävien kannattaa kokeilla husky trekkausta

Hossan viitoitetun polkuverkoston pituus on noin 90 km. Mielenkiintoisimpia kohteita ovat: Hossan luontopolku, alueen rengasreiteistä etenkin kahdeksan kilometrin pituinen Värikallion polku, joka johdattaa patikoijan kivikautisille kalliomaalauksille ja polkuyhteyden kautta Julman Ölkyn pysäköintialueelle ja venekuljetuksen lähtöpaikalle. Pääosin helppokulkuiset polut kiertelevät Hossan komeimmissa harju- ja järvimaisemissa. Reittien varrella on lukuisia huollettuja taukopaikkoja.

Useamman päivän vaellukseen soveltuu erinomaisesti itärajan tuntumassa kulkeva erämainen Itärajan retkeilyreitti, joka on pituudeltaan 160 kilometriä. Reitin voi kulkea kokonaan tai vain osittain. Itärajan kesäretkeilyreitin varrella on runsaasti nähtävää, mm. vienankarjalaiset kylät sekä Murhisalon ja

Martinselkosen erämaiset alueet. Reitin varrelta voi havaita myös talvisodasta kertovia muistomerkkejä. Reitin päätepisteenä toimii Hossan retkeilyalue.

Wild Specials

Kokeile jotain uutta! Ainutlaatuinen luonto ja ammattitaitoiset ohjelmapalveluyritykset antavat jokaiselle mahdollisuuden kokeilla rohkeasti uusia luontoharrasteita esimerkiksi koskiuintia virtaavan veden syleilyssä. Perinteinen kirkkovenesoutu on hauskaa tiimiohjelmaa ja geokätköily sopii kaikille. Marjastus, sienestys ja yrttien kerääminen on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä.

Geokätköily
Kuhmossa ja Suomussalmen monipuolinen maasto tarjoavaa loistavia paikkoja geokätköille. Alueella on kätköjä lähemmäs 50 kappaletta, ja ne sijaitsevat niin vesistöjen, vaaramaisemien kuin keskustenkin läheisyydessä.

Osa kohteista on helposti ja vaivattomasti saavutettavissa myös pyörätuolilla, ja osa myös lumen tultua talvisaikaan. Kohteita voit etsiä autolla liikkuen tai vaikkapa polkupyörällä - mikä parempi tapa tutustua paikkakuntaan ja sen nähtävyyksiin!

Lisätietoja geokätköjen sijainnista paikkakunnittain löydät osoitteesta www.geogache.fi
Kansainvälinen sivusto www.geogache.com

Marjat, sienet ja yrtit
Wild Taigan alueen metsät ja suot tarjoavat loistavat puitteet marjastukseen ja sienestykseen. Luonnonmarjojen kirjo on runsas. Ensimmäisenä, yleensä heinäkuun puolivälissä, Kuhmon ja Suomussalmen soilla kypsyvät lakat eli hillat. Myöhemmin kesällä satoa saadaan mustikoista, vadelmista, juolukoista ja variksenmarjoista. Syksymmällä kypsyvät puolukat ja karpalot.

Alueella kasvavista syötävistä metsäsienistä yleisimpiä ovat korvasieni, erilaiset tatit, haperot ja rouskut sekä lampaankääpä. Myös monenmoiset luonnonyrtit ovat kenen tahansa kerättävissä ja hyödynnettävissä. Hyvä tapaa aloittaa tutustuminen yrttien maailmaan on osallistua opastetulle yrttivaellukselle. Tulet yllättymään yrttien monipuolisuudesta!

Liikkuminen vaihtelevassa maastossa keskellä puhdasta luontoa on paitsi elämys aisteille, myös parasta mahdollista höytyliikuntaa. Kaiken lisäksi lomalta kotiin tuomisina on arvokkaita luonnon antimia.

Majoituksen voit varata aivan sieni- ja marjapaikkojen läheltä. Lisäksi voit halutessasi varata alueen tuntevan oppaan mukaasi metsäretkelle. Lisäpalveluina on saatavilla myös ryhmille poimureita ja sankkoja sekä kylmätilat, joissa marja- ja sienisaaliit säilyvät tuoreina kotimatkalle lähtöön saakka. Lisätietoa marjapaikoista löytyy Kainuun ulkoilukartasta. Lisätietoa luonnontuotteiden keruusta ja säilömisestä sekä helppoja reseptejä löytyy Arktiset Aromit ry:n Mökkikansiosta.

Koskiuinti
Hyppää kosken kuohuihin! Kuhmon Pajakkakoskessa voit osallistua ainutlaatuiseen koskiuintiin turvallisesti ammattitaitoisten oppaiden johdolla ja asianmukaisesti varustettuna. Koskiuinti on mahdollista ympäri vuoden.

Kirkkovenesoutu
Koko porukka airoihin! Perinteisessä kirkkoveneessä koko porukka on kirjaimellisesti ”samassa veneessä”. Mainiota ohjelmaa tiimipäiviin ja yhdistettävissä myös karhunkatseluun.