Suomussalmi

Suomussalmi - suomalaisten sankaritarinoiden syntysijoilla

Suomussalmi on hieman vajaan 10 000 asukkaan kunta Kainuun pohjoisosassa, joka on kuuluisa erämaaluonnostaan ja erinomaisista luontoharrasteista. Kuntaa rajaa koko matkalta idästä Venäjän raja. Rajaa seuraa itärajan retkeilyreitti, jossa vaeltaja voi nauttia samalla erämaaluonnosta ja itärajan eksotiikasta.rogerwatch.com

Oman lisänsä Suomussalmen mielenkiintoiseen matkailutarjontaan tuovat Hossan tuhansia vuosia vanhat värikalliomaalaukset jatalvisodan taistelujen tapahtumapaikat, muistomerkit ja esineistö. Suomussalmen elämään hyvin vahvasti vaikuttaneen talvisodan ja Suomen sotahistorian yhden merkittävimmän taistelun kulkuun voi tutustua Raatteen Portissa ”Talvisota Suomussalmella” -näyttelyssä. Menneisiin aikoihin voi tutustua myös lukemalla korpikirjailija Ilmari Kiannon värikkäitä kuvauksia alueen ihmisten arjesta.

Ilmari Kiannon idyllinen taiteilijakoti Turjanlinna sijaitsi Suomussalmella ison ja kauniin Kiantajärven rantamaisemissa. Kiannon sielunmaisemiin, joissa ovat syntyneet niin Punainen viiva kuin Ryysyrannan Jooseppikin, ja nykyisiin Turjan tupiin pääsevät vierailijat tutustumaan kesäisin opastettujen järviristeilyjen yhteydessä.

Suomen ainoat vielä asuttuina säilyneet vienankarjalaiskylätKuivajärvi ja Hietajärvi sijaitsevat aivan rajan tuntumassa Suomussalmella. Kylien palvelupisteenä toimii Kuivajärvellä asuneen taiteilijan Domna Huovisen mukaan nimetty Domnan Pirtti, joka rakennettiin vienankarjalaiseen tyyliin runonlaulajien ja itkuvirrentaitajien kunniaksi ja muistoksi. Erikoisempaa ja hyvin mielenkiintoista suomussalmelaista paikalliskulttuuria edustavat Suomussalmen Kaunisniemeen rakennettu, maailmassa ainutlaatuinen Soiva Metsä -maastosoitinkokonaisuus ja valtatie 5:n varressa lähes tuhatpäinen Hiljainen kansa. Riemukkaan värikäs tilataideteos on seisonut pellollaan pysäytellen tuhansia ohikulkijoita jo vuodesta 1994 lähtien.

Lisätietoa Suomussalmesta: www.suomussalmi.fi